top of page

Jak je to se stornováním dodavatelů svatby kvůli covidu? A co když se kapela dostane do karantény?



"Corona virus má i Miley Cyrus, v pravěku se nakazil i dynosaurus..." rapuje se v prvním songu, který na začátku pandemie pobavil půl národa. A je na něm kus velké pravdy. Covid tady s námi je, nakazil se jím kde kdo, zrušilo se kvůli němu už všechno možné a bohužel především stál i mnoho lidských životů.


Covid bereme vážně a kapela je pořád "jen" zábava.


Náš, kapelový pohled je, aniž bychom se chtěli pouštět do politiky, že celosvětová pandemie je velmi závažná záležitost, která krom drobností, typu zrušených kulturních akcí, stála bohužel celé lidstvo již obrovské množství životů. Kapelu bereme na 1000% vážně a závazek spojený

s produkcí na vaší svatbě či jinde, je pro nás "svatý". Jsme si vědomi toho, že s kapelou večerní zábava na svatbě "stojí a padá". Děláme proto maximum, abychom ochránili nejen své blízké, ale také vás, které máme přijet potěšit, rozesmát nebo dojetím rozplakat, určitě ne ale nakazit. Celý náš tým je očkovaný a pravidelně testovaný. I přesto se ale může stát, že díky vývoji pandemie dostaneme "stopku" a na vaši akci nebudeme moci přijet. Co potom?


Covid je z našeho pohledu zásah vyšší moci. A myslíme, že je fér, když na to takto budou nahlížet všichni dodavatelé.


Náš přistup ke zrušení produkce kapely na svatbě či při jiné příležitosti vychází ze selského rozumu. Mnohdy se nás totiž ptáte, zda v případě, že zaplatíte zálohu a svatbu bude kvůli pandemii zrušena "dostanete" zálohu zpět a zda nám jako kapele nevznikne nárok na nějaké odškodnění za "zrušený termín"?


Jednak, zálohy si v případě svateb skoro nikdy nebereme, druhak žádná škoda nám nevznikla. Protože když se vrátíme k tomu selskému rozumu, je jasné, že pokud nemůžeme hrát na vaší svatbě kvůli pandemii, pak nebudeme moci hrát ani nikde jinde. A přestože jsme to právně nijak nezkoumali, myslíme si, že z pohledu zákona jde o zásah vyšší moci. Tudíž jde o situaci, za kterou nikdo nemůže a nelze tak vymáhat žádnou náhradu škody.


Z našeho pohledu je fér, pokud by k tomu tak přistupovali všichni dodavatelé svatby. Na druhé straně je fakt, že spousta z nich nevratně investuje finanční prostředky do pořízení materiálu, který podléhá skáze, a to je potom i z toho selského pohledu dost jiná situace. Určitě bude ale fajn, když se každého dodavatele na tyto případy zeptáte.


Co se stane, když bude kapela v karanténě?


To je panečku ještě ožehavější téma. A bohužel téma velmi komplikované. Abychom dostáli své pověsti, a věřte, že nám na ní velice záleží, průběžně řešíme alternace na jednotlivých pozicích v kapele a obecně, jak jsme psali v úvodu tohoto článku, děláme maximum abychom takovéto situaci předešli. Přesto se ale může stát, že celá kapela skončí v karanténě.


Co potom bude s hudbou na vaší svatbě, narozeninách, firemním večírku nebo kdekoliv jinde? Opět na to máme dva pohledy: lidský a právní.


Pohled právní je vlastně za nás totožný se situací, kdy nemůžeme přijet kvůli vládním nařízením, jen je zde pootočené "garde". Nemoc je bohužel zásah vyšší moci, a tak právně nevzniká žádný nárok na odškodnění. O to důležitější je, se s touto situací prakticky poprat lidsky co nejlépe.


A lidský pohled je za nás jasný: Uděláme maximum, abychom vás nenechali "ve štychu". Bohužel cesta je jen jedna: akci musí odehrát někdo jiný. Jsme proto v permanentním kontaktu se spřátelenými kapelami, za které dáme, co se kvality týče, ruku do ohně, abychom v takovýchto případech byli akceschopní. Vždy jednáme na rovinu, proto, v okamžiku, kdybychom tušili, že se "klube problém" bychom vás o něm neprodleně informovali a hledali společně východisko.




Pandemie koronaviru tu je a ještě nějakou chvíli asi bude. Ať už jde o kapelu či jakéhokoli jiného dodavatele pro vaši svatbu, je dobré mít záložní řešení. A protože rezervovat si na jeden termín dvě kapely je nesmysl, snažíme se na záložní plán maximálně myslet. Snad nebude potřeba.


76 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page